Vad är dina Pokémonkort värda?

oktober 11, 2024

Många av er har säkert någon gång kommit i kontakt med Pokémonkort. Kanske samlade du på dem när du var yngre, kanske samlar du fortfarande, eller så har du kanske barn som samlar. Pokémonkortens popularitet har ökat enormt de senaste åren, särskilt i samband med lanseringen av mobilspelet Pokémon GO i juli 2016.

 

Har du kanske hittat din gamla samling från tidigt 2000-tal och undrar om du har några värdefulla kort? Att fastställa ett Pokémonkorts värde kan vara svårt, men i denna artikel kommer jag att gå igenom några faktorer som påverkar vad som gör ett kort värdefullt.

Pokémonkort bakgrund

Den första serien Pokémonkort som släpptes kallas för Base Set. Detta set innehåller några av de mest ikoniska korten, som Charizard, Blastoise och Venusaur.

 

De allra första versionerna av dessa kort kallas för ''First Edition''. Du kan känna igen dem genom en liten stämpel på kortets vänstra sida och att den saknar skugga till höger om Pokémonfigurens ram. (se bild)

 

Efter ''First Edition'' kom det som kallas ''Shadowless''. Dessa kort kan identifieras genom att de saknar skuggan på höger sida av Pokémonfigurens ram. (se bild) 

 

Slutligen släpptes ''Unlimited''- versionen, vilket är den variant som trycktes i störst upplaga och därför är minst sällsynt av de tre varianterna. Denna version har till skillnad från first edition och shadowless en skugga till höger om Pokémonfigurens ram. (se bild)

First edition

Shadowless

Unlimited

Har du ett kort med first edition stämpeln eller ett shadowless kort kan det vara värt att ta reda på mer om det kortet, särskilt om det är ett holographic kort.

 

First edition-korten trycktes i varje set fram till och med Neo Destiny (förutom Base Set 2). Det innebär att korten finns i följande set: Base Set, Jungle, Fossil, Team Rocket, Gym Heroes, Gym Challenge, Neo Genesis, Neo Discovery, Neo Revelation och Neo Destiny. Det är värt att notera att Pokémon inte längre producerar First edition-kort, vilket gör de befintliga exemplaren extra sällsynta och eftertraktade bland samlare.

 

Trots att first edition-kort generellt anses vara sällsynta, finns det ett undantag: Machamp first edition. Detta kort trycktes i stor mängd och är därför inte sällsynt, även om det bär den eftertraktade first edition-stämpeln.

Holographic & Reverse holographic

Inom Pokémonkorts-världen finns det många termer, och två av de vanligaste är ''holographic'' och ''reverse holographic''. Men vad betyder de egentligen?

 

Ett holographic-kort är ett kort där det glittriga eller skimrande mönstret finns inom själva bilden av Pokémonen.

 

Ett reverse holographic-kort är i princip motsatsen. På dessa kort är hela ytan, förutom bilden av Pokémonen glittrigt eller skimrande.

Holographic

Reverse holographic

Att tänka på

  • I de tidiga setten var ett holographic kort sällsynt.

  • I de nyare setten innehåller alla packs i sämsta fall ett holographic kort.

Att tänka på

  • Reverse holographic kort har oftast ett lägre värde än ett holographic.

  • Nu för tiden har reverse holographic kort olika mönster.

    Under EX-eran hade vissa set reverse holographic kort en stämpel med setets namn tryckt på kortet, vilket gjorde dem unika.

Hur vet man vilka kort som är värdefulla?

Det finns flera hundratusentals olika Pokémonkort, och det kan vara en djungel att ta reda på om just dina kort har något värde. Flera faktorer som avgör om ett kort är värdefullt eller inte. Den första generationen av Pokémonkort satte grunden för raritetsklassificeringen och introducerade de första sällsynta korten. Korten i denna generation är extremt eftertraktade idag, särskilt de som är i bra skick.

  • Common (●): De vanligaste korten, oftast bas-Pokémon eller grundläggande trainer kort. Dessa är vanligtvis lättillgängliga.
  • Uncommon (◆): Mindre vanliga, men inte ovanligt sällsynta. Dessa inkluderar ofta utvecklade Pokémon och kraftigare trainer kort.
  • Rare (★): Sällsynta kort som har en stjärnsymbol. Dessa kan vara vanliga "non-holo" eller holografiska (holo). Det var dessa kort som var mest eftertraktade när samlandet började. (Exempel: Charizard, Mewtwo, Chansey & Blastoise)

Sällsynta kort i de tidiga setten

1:

Shining kort

Om ordet Shining står före Pokémonens namn, indikerar det oftast att kortet är sällsynt och värdefullt. Shining Pokémon introducerades i settet Neo Revelation (2001) och innehöll Shining Magikarp & Shining Gyarados.

Neo Destiny (2002) innehöll kort som Shining Charizard & Shining Mewtwo.

2:

Ex kort

Om det står ex efter Pokémons namn kan det indikera att kortet är sällsynt och värdefullt. Numera är vissa ex-kort inte alls sällsynta och har ofta inget värde, men förr i tiden var ex-kort de mest eftertraktade. Om du har ett ex-kort som släpptes mellan 2003 och 2007, är det antagligen värdefullt och har ett högt värde beroende på Pokémon och kortets skick.

3:

Gold stars

Har du en guldstjärna efter Pokémonens namn så har du verkligen hittat en jackpott. Gold star-korten betraktas oftast som de mest sällsynta korten inom Pokémon TCG och har du ett sådant i hyfsat skick kan det vara värt tusenlappar.

 

År 2011 släpptes generationen Black & White, och med den introducerades de första Full Art-korten i form av Zekrom och Reshiram. Detta skapade en trend som Pokémon-kortserien fortfarande följer idag. Bland de nya korten är Full Art-korten några av de mest eftertraktade och finns i många olika varianter, såsom Illustration Rare, Alternate Art och Special Illustration Rare.

Vilka hemsidor ska man använda?

För att ta reda på om ett kort är värdefullt finns det flera hemsidor du kan använda. Du söker helt enkelt på kortets Pokémon-namn tillsammans med siffrorna som finns i antingen nedre högra eller vänstra hörnet av kortet.
 

Vilka sidor bör man kolla på?

  • Cardmarket: Här söker du på kortets namn och nummer, och värdet baseras oftast på "pricetrend", som visar genomsnittspriset över tid.
  • Pricecharting: Denna sida används främst för att kolla prisutvecklingen på graderade kort, men har även en sektion för "ungraded" kort.
  • TCGplayer: Detta är en populär sida för att få en bra indikation på ett korts värde, särskilt i "Near Mint Condition", och den används ofta för värdering av samlarkort.

Pokémonkort skick

När det gäller Pokémonkort är skicket en av de absolut viktigaste faktorerna som avgör kortets marknadsvärde. Ett kort i perfekt (mint) skick kan vara värt flera gånger mer än samma kort i sämre skick, även om de är exakt lika sällsynta. Det finns många variabler som påverkar skicket på ett kort. Här kommer en fördjupad genomgång.

Faktorer som påverkar kortets skick:

 

1. Kanterna

Kanterna på kortet är ett kritiskt bedömningsområde. Skador på kanterna, som små vita märken (kallas whitening), skav eller färgbortfall, kan drastiskt minska ett korts värde. Ju mindre slitage på kanterna, desto större chans att få mer pengar för kortet eller högre betyg vid en gradering. Kort som förvarats utan sleeves tenderar att ha synligt slitage på kanterna. 

Ett kort kan ha märken i kanterna även när det kommer direkt från ett pack, alltså är inte ett nytt kort alltid i perfekt skick.

 

- Perfekt skick: Inga tecken på slitage, jämna och skarpa kanter.


- Mindre slitage: Små vita färgavslipningar på kanterna.

 

2. Hörn

Hörnen på ett Pokémonkort är en annan avgörande faktor. Hörn som är böjda, vikta eller slitna drar ner kortets värde avsevärt. Även om ett kort ser fint ut i övrigt kan skadade hörn leda till en betydande värdeminskning.

 

-Perfekta hörn: Hörnen är skarpa och inga  tecken på böjningar eller avvikande kanter

 

-Skadade hörn: Hörnen är vikta eller slitna.

 

3. Centrering

Centrering är ett av de mest tekniska kriterierna som påverkar ett korts skick,  och man kan själv inte påverka hur bra centrering ett kort har. Detta innebär att bilden och designen på kortet ska vara  symmetriskt placerad och inte tryckt för mycket åt ena sida. Dålig centrering är ett vanligt produktionsfel, och även om kortet är i mint condition i övrigt kan dålig centrering dra ner ett kort från en 10a till en 9a vid gradering.

 

-Perfekt centrering: Bilden och designen är perfekt centrerade både horisontellt och vertikalt.

 

-Dåligt centrering: Bilden är förskjuten åt ena sidan eller har synliga tryckfel.

 

4. Ytan

Ytan på ett Pokémonkort är en avgörande del när det kommer till att bedöma dess skick och värde. Repor, fläckar, fingeravtryck eller andra defekter på kortets yta kan dramatiskt påverka hur samlare eller graderingsföretag ser på kortet. Holographic-kort som har en skimrande yta är särskilt känsliga för skador och är därför svårare att hålla i mint condition. Även kort som förvaras väl kan med tiden påverkas av damm eller luftfuktighet, vilket gör att ytan måste hanteras med omsorg. 

 

-Perfekt yta: Inga repor, fläckar eller andra märken. Kortet har bevarats i en sleeve och skyddats från damm, fingeravtryck eller solljus.

 

-Sämre yta: Repor, fläckar eller fingeravtryck som syns vid inspektion. Ytan kan ha blivit skadad vid spelande eller felaktig förvaring.

 

På bilden ser man tydliga tecken på skadade hörn och färgavslipningar i kanterna, även kallat whitening. Om detta kort hade graderats, hade det troligtvis hamnat någonstans mellan 1 och 5, beroende på hur framsidan ser ut.

Hur ska man förvara sina kort?

Om ni läste texten om hur skicket på ett kort påverkar värdet, så kan ni förstå vikten av att förvara sina kort på rätt sätt. Först om främst ska man alltid ha en sleeve (plastficka) på kortet,  och jag rekommenderar att förvara det i en toploader eller semi rigids istället för en pärm. Varje gång man tar ut och in ett kort ur en pärm, kan det ta lite skada även om det inte känns så. Det finns många olika sleeves och toploaders att välja på men de vi säljer här på Card Club från Ultra Pro är att rekommendera. 


Kom ihåg att aldrig lägga ett kort i en toploader eller semi rigid utan att först ha en softsleeve på kortet!!

 

Toploaders

55 kr

Softsleeves

30 kr

Om man hellre vill lägga sina kort i semi rigids kan jag rekommendera dessa från RaukCard:

https://www.raukcard.se/product/semi-rigida-korthallare-50-pack/

Gradering av Pokémonkort

Gradering av Pokémonkort är en process för att bestämma i vilket skick kortet befinner sig i och därmed bestämma dess värde på samlarmarknaden. Professionell gradering utförs av specialiserade företag som noggrant inspekterar varje liten detalj på ett kort och tilldelar det en poäng (1-10) baserat på skick. De tre mest framstående företagen som erbjuder graderingsstjänster för Pokémon kort är PSA (Professional Sports Authenticator), Beckett (BGS - Beckett Grading Services) och CGC (Cerified Guaranty Company). Graderade kort säljs ofta för mycket högre priser än ograderade, särskilt om de får en hög poäng.

 

Det finns även ett suveränt företag här i Sverige som erbjuder toppservice vid gradering av Pokémonkort vid namn RaukCard.  (Länk till deras hemsida):

https://www.raukcard.se/

PSA

BGS

CGC

Graderingsskala

Graderingen spelar en avgörande roll i hur mycket ett kort kan vara värt. Små skillnader i poäng kan innebära enorma prisskillnader. Ett kort som får PSA 10 kan vara värt upp till tio gånger mer än ett likadant kort som fått PSA 9. Vilka faktorer spelar roll när graderingsspecialisterna sätter betyg på ett kort?`

 

PSA/BGS/CGC 10 (Gem mint): Kortet är i perfekt skick , utan några som helst synliga skador, och är centrerat utan defekter. Detta är det högsta betyget vilket gör att kort med betyg 10 är högt eftertraktat och värda mer pengar.

 

PSA/BGS/CGC 9 (Mint): Kortet är i nästan perfekt skick, men kan ha mycket små defekter som kräver noggrann inspektion för att upptäcka, såsom en minimal repa eller något sämre centrering.

 

PSA/BGS/CGC 7-8: Dessa kort är fortfarande i bra skick men kan ha synliga defekter, som små repor, slitage på kanterna eller sämre centrering. Värdet sjunker markant jämfört med högre betyg, men dessa kort kan fortfarande vara värdefulla beroende på sällsynthet.

 

PSA/BGS/CGC 5-6: Kort i dessa betyg har tydligare slitage, såsom skadade hörn, repor på ytan och mer märkbara defekter. Värdet är betydligt lägre än för mint condition kort, men de kan fortfarande vara eftertraktade om kortet är mycket sällsynt.

 

PSA/BGS/CGC 1-4: Kort i detta skick är mycket slitna, ofta med tydliga repor, vikta hörn och kanske till och med fläckar. Dessa kort har mycket lågt värde jämfört med högre betyg, men kan ha sentimentalt eller historiskt värde.

Sammanfattning

Värdet på ett Pokémonkort påverkas av många olika faktorer, inklusive sällsynthet, skick, gradering, popularitet, spelbarhet, och marknadstrender. Genom att förstå dessa aspekter kan du göra en bättre bedömning av ditt korts värde och om det är värt att investera i, sälja, eller hålla fast vid över tid. 

 

Om du inte får någon klarhet efter du läst denna guide så vill Card Club gladligen hjälpa dig!

Du kan kostnadsfritt få hjälp med att ta reda på värdet på dina kort, klicka på länken nedan för att läsa hur!

 

https://cardclub.se/pages/vi-hjalper-dig-vardera-din-samling

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av exklusiva erbjudanden via epost!

Thanks for contacting us. We'll get back to you as soon as possible.

Populära produkter

Stellar Crown SV7 Booster pack

49 kr
Title

Stellar Crown SV7 3 Pack blister (Latias)

199 kr
Title

Surging Sparks SV8 Elite trainer box

549 kr
Title

Shrouded Fable SV6.5 Illustrator rare collection box

299 kr
349 kr
Title

Silver Tempest SWSH11 3 Pack blister (Manaphy)

229 kr
Title

Palafin ex box

329 kr
Title

Surging Sparks SV8 3 Pack blister (Zapdos)

179 kr
Title

Surging Sparks SV8 Booster pack

69 kr
Title

Prenumerera idag!

Var först med att upptäcka våra senaste produkter och kommande set!

Thanks for contacting us. We'll get back to you as soon as possible.

Card Club

Om oss

Nyhetsbrev

Tävlingar & Giveaways

Vi hjälper dig värdera din samling!

Butik

Pokémon set för set

Nyheter

Löskort

Julklappstips

Hjälp

Vanliga frågor & svar

Leverans & returer

Kontakta oss

Info

Card Club Org.Nr: 950613-7810

Cardclub70@gmail.com

Card Club

Om oss

Nyhetsbrev

Tävlingar & Giveaways

Butik

Pokémon set för set

Nyheter

Löskort

Julklappstips

Hjälp

Vanliga frågor & svar

Leverans & returer

Kontakta oss

Info

Card Club Org.Nr: 950613-7810

Cardclub70@gmail.com

Title

© 2024, Card Club Org.Nr: 950613-7810